Näringslära

Allmänt om protein- och fenylalanin i kosten

Kroppen byggs upp av fett, kolhydrat och protein i olika former. Ett äldre namn på proteiner är äggviteämnen. Proteiner finns i allt levande och har ofta mekaniska funktioner i kroppen, en sorts maskiner i kroppens celler som utför en eller annan uppgift. Fenylalanin är alltså det ämne som man vid PKU har svårt att bryta ner och det är en sk aminosyra. Proteiner byggs upp av ett 20-tal aminosyror, bland dessa fenylalanin som i princip finns i alla typer av proteiner, dock i lite olika stor mängd.

 

Som tumregel kan man säga att 1 gram protein innehåller 50 mg fenylalanin, men i t ex frukt är fenylalanininnehållet lägre generellt, snarare 30-40 mg fenylalanin per gram protein. För många med PKU spelar det dock ingen större roll om man räknar protein- eller fenylalanininnehåll, men för de som bara tål små mängder fenylalanin och också har en uttalat sänkt enzymaktivitet i sitt fenylalaninhydroxylas (se vidare Om PKU) så kan det vara värt att räkna på fenylalanininnehållet istället för proteininnehållet. Det är ändå intressant att veta vad som innehåller mycket fenylalanin per gram protein och vad som innehåller lite fenylalanin.

 

I den gamla PKU-kokboken Mat med mindre protein av Ulla Johansson och Irene Mattisson finns en lista som jag här "lånat" därifrån.

 

Ungefärlig andel fenylalanin per 100 g protein i olika livsmedelsgrupper (g/100 g protein, dvs %)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det man kan ta med sig av ovanstående tabell är alltså inte att det går lika bra att äta kött som grönsaker, då bådas andel fenylalanin per gram protein är ungefär densamma. Det viktigaste är naturligtvis hur mycket protein ett livsmedel totalt innehåller, och kött innehåller mycket mer protein än grönsaker räknat som andel av den totala vikten, och det är det som gör att kött inte är lämplig mat vid PKU, medan grönsaker är det (såvida man inte äter proteinrika vegetabiliska livsmedel som sojabönor, quorn och liknande).

 

Frukt och bär

3

Grönsaker, typ ärter, majs och bönor samt spenat, grönkål och andra gröna bladgrönsaker eller blandningar där de ingår

4

Grönsaker, övriga

3

Rotfrukter

3

Potatis

3

Kex och andra bakverk

5

Mjölk, mjölkprodukter och glass

5

Chokladgodis

4

Kött

4

Inälvsmat, inkl leverpastej

5

Fisk

4

 

PKU - fenylketonuri

pekou.se

pekou.se © 2008-2015

 

Sidan uppdaterad 2015-02-11