Riktlinjer

Grundläggande riktlinjer för PKU-kost

 

Alla riktlinjer för hur man bör äta när man har PKU är grova förenklingar eftersom den individuella variationen i fenylalanintolerans är så stor. Vissa kan äta si och så många gram protein medan andra kan äta si och så många.

Grunden är dock en vegetarisk kost där proteinrika livsmedel som kött och andra livsmedel från djurriket, sk animaliska livsmedel, i princip bör undvikas. Likaså är proteinrika vegetariska livsmedel som sojaproteinbaserade rätter och quorn inte lämpligt i de flesta fall. I den nya kokboken Kokboken - mycket gott med lite protein har de ställt upp en tabell som jag lånar nedanstående uppgifter ur:

 

 

Basera maten på: grönsaker, rotfrukter, frukt, matfett, stärkelse och socker samt specialprodukter med lågt proteininnehåll i form av speciell pasta, ris, mjöl, gryn, fibrer, mjölkersättning samt färdigbakat bröd, knäckebröd och ströbröd - alla med lågt proteininnehåll.

 

Uteslut: Kött och charkprodukter, fisk och skaldjur, ägg, mjölk, mjölkprodukter och ost, torkade baljväxter, vete, korn, råg och havre, nötter och frön samt sötningsmedlet aspartam.

 

Undantag: ägg kan ingå i t ex majonnäs, feta mjölkprodukter som smör, vispgrädde och crème fraiche kan användas, sädeslag i små mängder som lite havre i gröt, havrebaserade mjölkersättningar och vanligt ris kan gå bra, samt små mängder frön som t ex sesam- och vallmofrön samt kokos kan användas som garnering.

De flesta med PKU ska ungefär äta 4-10 gram vanligt protein per dag, vilket är rätt lite protein jämfört med vanlig normalkost. Som jämförelse kan sägas att t ex en 100-grams köttbiff innehåller ungefär 30 gram protein, motsvarande 3-8 gånger det optimala om man tolererar mellan 4 och 10 gram protein per dag. Dessa 4-10 gram protein ska alltså spridas ut på alla dagens måltider, och vanligen försöker man sprida ut dem på åtminstone frukost, lunch och kvällsmål samt mindre mängder protein i mellanmål.

Det totala behovet av protein är dock större än vad man tolererar vid PKU. Vid PKU äter man eller snarare oftast dricker man därför proteinersättning för att komma upp i tillräckliga mängder protein för att kroppen ska kunna fungera som den ska. Proteinersättningarna är specialtillverkade och innehåller olika nödvändiga aminosyror samt ibland vitaminer och mineraler. Det gemensamma är att aminosyran fenylalanin inte finns med i blandningen. Det finns för närvarande inte några tydliga internationella riktlinjer för hur proteinersättningen ska vara komponerad - t ex hur många gram protein som ska ersättas per dag. I den sk Cochrane Database of Systematic Reviews konstateras (8 oktober 2008) att det saknas tillräcklig information i form av systematiska studier för att man ska kunna ge några generella riktlinjer.

PKU - fenylketonuri

pekou.se

pekou.se © 2008-2015

 

Sidan uppdaterad 2015-02-11