Vid sjukdom

Kostbehandling vid sjukdom

I princip gäller det att använda sunt förnuft i kombination med att lära känna sin eller sitt barns kropp för att kunna ge rätt kost vid sjukdom. Det är ju inte minst när barnen är små svårt att resonera med dem och förklara varför de ska göra si och så - i synnerhet om de är febriga och mår allmänt kasst.

Det är viktigt att göra sitt bästa för att upprätthålla sitt vanliga kaloriintag, eller helst öka energiintaget jämfört med det vanliga, såvida man inte redan har en överkonsumtion av kaloririk mat. Att tänka på vid feber och minskad aptit är att även om man inte gör något annat än ligger trött och eländig av febern så ökar kroppens behov av energi med ungefär 15 % per grad. Här kan man för en gångs skull med rätt gott samvete införa stora mängder fett (i form av t ex margarin eller grädde) och kolhydrater (t ex dricka läsk utan dåligt samvete) i kosten.

Vid kostbehandlad PKU är proteintillskottet en grundpelare i dieten. Vid katabolism förefaller det vara av värde att öka detta proteintillskott om det bara är möjligt. Allt för att minska anledningen för kroppen att bryta ner de egna musklerna.

PKU - fenylketonuri

pekou.se

pekou.se © 2008-2015

 

Sidan uppdaterad 2015-02-11